1915’ten bugüne tam 100 yıl geçti.

Büyük Millet’imizin tarihi acılar yaşadığı, yoksulluk, zarar ve sıkıntı dolu yıllarda emperyalist saldırı, özellikle Çanakkale’de beklemediğimiz kadar çok sayıda insan kaybetmemize sebep oldu.

Sayıları yüz binleri aşan yaralılar, bir şekilde kıt ve kısıtlı savaş koşulları içinde iyileştirilmeye çalışıldı.

Devlet, yaralı sayısının çok büyük miktarlara çıkması karşısında tıp alanında olanakların iyi olduğu hemen-hemen her yeri değerlendirerek hastane haline getirdi.

Bu hastanelerdeki hekim ve sağlık çalışanlarının yanı sıra, gönüllü hizmet veren insanlarımız da vardı.
Gönüllü örgütler, pek çok işi üstlendi, savaş şartları içinde yaşanmakta olan sıkıntıların yanı sıra kuraklık ve kızıl çekirgenin meydana getirdiği yokluklarla da başa çıkmaya çalıştı.
*
Uzun yıllar Keşan Devlet Hastanesinin saymanlığını yapan Remzi Kurtulmuş amcamızla “Tıp Bayramı” nedeniyle bir kez daha konuştum. Telefonunu (0 505 5780754) sizlere de iletmeme izin veriyor, selamı var, sevgilerini gönderiyor.
Şimdilerde sağlık alanında okul olarak kullanılan, hastane bahçesindeki eski taş binanın tarihçesini en iyi bilenlerdendir Remzi amcamız.
İşte bu olağanüstü yıllarda, yani 1914-1915 senesinde  “Harp Hastanesi” olarak kullanılan bu taş bina, “Çanakkale direnişinde Keşan” belgeseli için, bugüne yansıyan dönemin en önemli anıt eserlerimizden biridir.
Bugün, emperyalizme karşı Çanakkale direnişimizin 100. yıl dönümüdür.

*
Öte yandan 14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, İstanbul Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir.

Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, bu nedenle “Tıp Bayramı” olarak kutlanır.
Tarihteki ilk kutlama, emperyalist güçlerin sebep olduğu yine o felaket yılların devam ettiği 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşti.
Bu nedenle Keşan Devlet Hastanesi tarihi fotoğrafı, aynı zamanda o zor yılları yansıtan bir ibret belgesi niteliğindedir.

10436667_10153088740501649_8444290562504676395_n

 

(Ekli fotoğraf için, emeği geçenlere teşekkür ederim.)
Olağanüstü yıllarda Keşan Devlet Hastanemiz, 1914-1915 arası “Harp Hastanesi” olarak kurulmuştu.
O zamanlar Çanakkale için “cephe gerisi hastanesi” olarak yapılan bina, zaman içinde orijinal yapısı korunarak uzun yıllar bölge insanımıza şifa dağıttı.

* * *
Büyük tarihi acılara tanıklık eden hastanemizi bilen; tabiplerimiz, sağlık çalışanları ile gönüllü hizmet verenler, “Meçhul Asker” ve başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı Kahramanlarımızı, Çanakkale Şehitlerimizi,  14 Mart Tıp Bayramı ve 18 Mart Çanakkale Zaferi yıl dönümü nedeniyle bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. (Ahmet AK, 18.03.2015, Keşan ÖNDER Gazetesi, YIL: 53 SAYI: 15941)

Leave a Reply

Your email address will not be published.