Dernek Tüzüğü

 

KEŞANLI YÖNETİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ (KEYİAD)

 

DERNEĞİN ADI

Madde 1- Derneğin Adı; “Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği”dir.

 

MERKEZİ
Madde 2- Derneğin Merkezi İstanbul’dadır. Şubesi yoktur.

 

DERNEĞİN AMACI

Madde 3 – Dernek üyeleri arasında karşılıklı dayanışma ve yakınlaşmayı sağlamak, Keşan ile maddi ve manevi bağları sürdürmek, Keşan’ın kalkınması ve ilerlemesi için her türlü çalışmaları yapmak.

 

DERNEĞİN FAALİYET ALANLARI

Madde 4 – Derneğin faaliyetleri;

a)İstanbul, Keşan ve yakın çevredeki aynı ilkeler doğrultusunda çalışan yönetici ve işadamları dernekleri ile iletişim kurup stratejik işbirliği yapmak; gerekirse Genel Kurul Kararı ile bu konuda faaliyet gösteren federasyonlara üye olmak.

b) Üyeleri bir araya getirerek temaslarını, sürekli ilişkilerini ve görüşmelerini sağlamak için lokaller açmak, toplantılar, geziler, konferanslar, piyangolar, balolar düzenlemek ve amacına uygun her türlü etkinlikleri ve çalışmaları yapmak,

c) Keşan’daki yönetimler, dernekler, birlikler ve Keşan halkı ile işbirliği yaparak Keşan’ın adını duyurmak, kültürel çalışmalarla manevi kalkınmasına hizmet etmek,

d) Gelir durumuna göre muhtaç öğrencilere burs vermek ve bununla ilgili burs komitesi kurmak.

 

DERNEK KURUCULARI

Madde 5 – Dernek Kurucularının ad ve soyadları, meslek ve sanatları, ikametgâh adresleri ve uyrukları aşağıda yazılıdır;

ADI SOYADIUYRUĞUBABA ADIDOĞUM YERİ VE TARİHİMESLEĞİADRESİ
Semih ŞeftaliT.C.İlyasKeşan – 17.01.1962 Genel MüdürÇitlenbik 9. Cad.N:1/1 Zekeriyaköy/İstanbul
Rahmi HıncalT.C.ZiyaKeşan – 01.07.1944Vergi Dairesi Müdürüİcadiye Mah.Gümüşyolu Cad. N:29 B Blok D:8 Üsküdar/İstanbul
Hilmi KaytancıoğluT.C.BayramKeşan – 16.01.1945Em.Öğr.Üye. Şenlik Ülkem Sok. 21/2 Bakırköy/İstanbul
Nail AlımT.C.HasanKeşan – 15.02.1945Emekli ÖğretmenFırın Sok. N:5 D:1 Ümraniye/İstanbul
Mustafa BulutT.C.MemişKeşan – 12.05.1934AvukatGüzel Sok. Ümit Apt. N:8/9 Göztepe/İstanbul
Mithat BaliT.C.İbrahimKeşan – 01.12.1945TacirPostane Mah. Levent Sitesi K Blk N:1 D:12 Tuzla/İstanbul
Cafer ÖztürkT.C.DurgutKeşan – 05.09.1950DoktorTürbe Çeşme Sok. N:1/1 Sarıyer/İstanbul
İsmail Hakkı CoşkunT.C.AliKeşan – 19.10.1950MuhasebeciYeni Gelin Sok. Sevinç Apt. N:33/11 Dikilitaş/İstanbul
Birol KorkmazT.C.Ziya NafiSaray – 24.12.1963YöneticiNispetiye Mah.Şehit Hakkı Han Sk. N:33 D:6 Beşiktaş/İstanbul
Ali MakasT.C.YusufKeşan – 22.04.1961Banka MüdürüAtaköy 9-10 Kısım B 8 Blok D:7 Bakırköy/İstanbul

 

DERNEĞE ÜYE OLMA, ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMANIN ŞART VE ŞEKİLLERİ

ÜYELİK

Madde 6- Dernek üyeleri asli ve fahri olarak ikiye ayrılır.

A) Asli üye olmanın şartları;

a) T.C Uyruğunda olmak,

b) 18 Yaşını bitirmek,

c) 5253 sayılı Dernekler Kanununun 16. maddesindeki şartları taşımak,

d) İstanbul – Keşan ve yakın çevrede yaşayan yönetici ve işadamı konumunda olmak veya bu özellikteki bir derneğe uyum sağlayabilecek yapıda olmak.
Başvuru yazılı şekilde yapılır 30 gün içinde yönetim kurulu tarafından sonuçlandırılır.

B) Fahri üye olma şartları;

Keşan Belediye Başkanı, hayatta olan Keşan Belediyesi Eski Başkanları, Oda Başkanları derneğin tabii fahri üyesidir. Keşan’a sevgi ve saygı duyanlar ve dernek amacını kabul eden gerçek kişiler de yönetim kurulu kararı ile fahri üye olabilirler.

 

ÜYELİKTEN ÇIKMA

Madde 7- Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi Yönetim Kurulu’na ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.

 

ÜYELİKTEN ÇIKARILMA

Madde 8- Aşağıdaki durumlarda üye, dernek yönetim kararı ile üyelikten çıkarılır.

A) Derneğin amacına uygun davranmayan, derneğin onur ve itibariyle bağdaşmayan fiil ve hareketlerde bulunan, kötü şöhret kazanan üye yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır. Keyfiyet üyeye tebliğ edilir.

B) Aidatını ödemeyen üyelere önce yazılı ikaz yapılır. Buna rağmen parasal yükümlülüğünü yerine getirmeyen üye dernek üyeliğinden çıkarılır.

Çıkarma kararına karşı üyenin genel kurul nezdinde itiraz hakları vardır. Genel kurulun bu hususta verdiği karar kesindir.

 

ÜYELİK HAKLARI

Madde 9- Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Eşitlik hakkı kısıtlanamaz. Her üye seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Fahri üyeler oy kullanamaz.

 

DERNEK ORGANLARI

Madde 10- Derneğin organları; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu’dur.

 

GENEL KURUL VE TOPLANMA ZAMANI

Madde 11- Genel Kurul, dernek asil üyelerinden teşekkül eden en yetkili kuruldur.

Madde 12- Genel Kurul iki yılda bir Kasım ayı içinde yönetim kurulunun tespit ve ilan edeceği tarihte olağan olarak toplanır. Ancak yönetim ve denetim kurullarının gerekli gördüğü hallerde veya derneğe kayıtlı üyelerden beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanabilir. Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağrılır.

 

GENEL KURULA ÇAĞRI USULÜ

Madde 13- Yönetim Kurulu dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üye listesini düzenler. Genel Kurula katılacak üyeler en az on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile toplantıya çağırır. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz.
Toplantı başka bir sebeple geri bırakılırsa bu durum geri bırakılma sebepleri de belirtilmek suretiyle toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek veya yazılı ya da elektronik posta ile üyelere duyurulur.

İkinci toplantının geri bırakılma tarihinden itibaren en geç iki ay içerisinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

 

TOPLANTI YERİ

Madde 14- Genel Kurul Toplantıları dernek merkezinin bulunduğu ilde yapılır.

 

TOPLANTI YETER SAYISI

Madde 15- Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarıdan bir fazlasının katılması ile toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz ve katılan üyelerle toplantı yapılır. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

 

TOPLANTININ YAPILIŞ ŞEKLİ VE GÜNDEMİ

Madde 16- Genel Kurula katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları hizasına imza ederek toplantı yerine girerler. Kongre dernek başkanı tarafından açılır. Ve toplantı yeter sayısının tespiti için yoklama yapılır. Yeter sayının bulunduğunun anlaşılması üzerine üyeler arasından bir başkan ve iki kâtip seçilerek “Kongre Divanı” teşkil edilir. Toplantının yönetimi divan başkanına aittir. Katipler toplantının tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kuruluna teslim edilir.
Genel Kurulda yalnız gündeme konulan maddeler müzakere edilir. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen maddelerin gündeme alınması zorunludur.

 

OY KULLANMA VE KARAR ALMA USUL VE ŞEKİLLERİ

Madde 17- Oylar gizli veya açık olarak belirlenir. Gizli oylar yönetim kurulu tarafından gereği yapıldıktan sonra mühürlenmiş veya içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır. Açık oylama ise divan başkanının belirleyeceği yöntem ile yapılır. Geçerli oyların yarıdan bir fazlasına erişen aday veya öneri kazanmış veya kararlaştırılmış olur. Dernek tüzüğüne yapılacak ilave ve değişiklikler için genel kurula katılan üyelerin 2/3 nün kabul oyu vermesi gerekir.

 

YÖNETİM VE DENETİM KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ İLE SEÇİLME USULLERİ
ASİL VE YEDEK ÜYE SAYISI

YÖNETİM KURULU;

Madde 18- Yönetim kurulu yedi asil ve yedi yedek üyeden oluşur. Seçimler gizli oyla yapılır. Derneğin temsil yetkisi yönetim kuruluna aittir. Ancak kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetkisini devredebilir.

Dernek defterlerini usulüne uygun olarak tutmak, derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak, gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurulun onayına sunmak, tüzükteki amaçlara uygun faaliyet göstermek, genel kurul kararlarını uygulamak yönetim kurulunun görevidir.
Yönetim kurulu ilk toplantısında kendi arasında görev bölümü yaparak bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter ve bir sayman seçer.

Yönetim Kurulu toplantılarına haklı bir mazereti olmaksızın üst üste üç kez katılmayanların yönetim kurulu üyeliği düşer, yerine yedek üyeler sıra ile çağrılır.

Yönetim kurulu ayda en az bir kez toplanır. Yönetim kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır olması ile toplanır, kararları oy çokluğu ile alır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu çoğunluğu sağlamış sayılır.

 

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN YEDEK ÜYELERLE TAMAMLANMASI;

Madde 19- Yönetim Kurulu üye sayısı boşalmalar sebebiyle yedeklerinde getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, genel kurul mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde dernek üyelerinin birinin başvurması üzerine mahallin sulh hukuk hâkimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde genel kurulu toplamakla görevlendirir.

 

DENETLEME KURULU;

Madde 20- Denetleme Kurulu genel kurul tarafından seçilen üç asil ve üç yedek üyeden oluşur. Bu kurul denetleme görevini dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve altı ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na ve toplandığında Genel Kurul’a sunar.

 

ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDAREYE BİLDİRİLMESİ

Madde 21- Genel kurulca yapılan seçimi izleyen bir ay içinde Yönetim Kurulu Başkanı tarafından Yönetim ve Denetleme Kurulları ile derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgâh adresleri dernek merkezinin bulunduğu yerin dernekler il müdürlüğüne yazı ile bildirilir.

 

GİRİŞ VE YILLIK AİDAT MİKTARI;

Madde 22- Dernek üyeleri giriş ve yıllık olmak üzere iki tür aidat ödemekle yükümlüdür. Giriş aidatı derneğe ilk girişte ödenmesi gereken aidat olup, bunun tutarı 30 liradır.
Yıllık aidat ise, dernek üyelerinin her yılın ilk ayında ödemesi gereken aidat olup, bunun tutarı 60 liradır. Bu tutarlar Genel Kurul tarafından değiştirilebilir.

 

DERNEĞİN GELİRLERİ;

Madde 23- Derneğin gelir kaynakları:

a) Üye aidatları,

b) Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen piyango, balo, eğlence, temsil, konser, spor ve kültür yarışmaları, seminerler, konferanslar, geziler gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,

c) Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,

d) Ayni ve nakdi bağış ve yardımlar, vs. gelirler.

Dernek siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan herhangi bir surette maddi yardım kabul edemez ve adı geçen kuruluşlara yardımda bulunamaz.

 

DEFTER VE KAYITLAR;

Madde 24- Dernek aşağıda yazılı defter ve kayıtları tutar.

a) Üye kayıt defteri; Derneğe üye olanların kimlikleri, derneğe giriş tarihleri bu deftere yazılır.

b) Karar defteri: Yönetim kurulu kararları, tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır, başkan ve yönetim kurulu üyelerince imzalanır,

c) Gelen giden evrak defteri; Gelen giden evrak tarih ve numaraları ile bu deftere yazılır,

d) Gelir gider defteri; Dernek namına alınan bütün paraların alındıkları ve harcanan paraların da verildikleri yerler, açık ve düzenli olarak bu defterde gösterilir.

e) Bütçe kesin hesap ve bilanço defteri,

f) Demirbaş defteri

g) Alındı belgesi kayıt defteri,

Bu defterler noterce tasdikli olması zorunludur.

 

GELİR VE GİDERDE USUL

Madde 25- Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Bu belgeleri saklama süresi özel kanunlarda gösterilen daha uzun süreye ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla beş yıldır. Alındı belgesinde ödeme ve bağışta bulunanın açık kimliği ve imzası bulunur. Dernek adına gazete, dergi ve diğer basılı eserler vererek bunlar karşılığında para veya başkaca yardım toplamak yasaktır.

 

DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKLİ

Madde 26- Derneğin iç denetimi Dernekler Kanunu ve Dernek Tüzüğüne göre Denetleme Kurulu tarafından gerçekleştirilir. Ancak dernek tüzüğünde, dernek tüzüğüne göre hükmü getirilmiş olmakla birlikte yeterli açıklık olmayan hallerde bu eksikliği tamamlamak için üyelere dernek organları ve görevliler tüm dernek faaliyetleriyle işlemlerinde yol göstermek ve yardımcı olmak amacıyla tek veya ayrı ayrı metinler hazırlayıp Genel Kurulun onayından geçirmek suretiyle yürürlüğe konulacak yönetmenlikler çıkarabilir.

Madde 27- Olağan ve olağanüstü toplantı gündemine konulmak, yeterli bir süre önce değişiklik önerilerini yazılı olarak üyelere bildirmek koşulu ile tüzük değiştirilebilir. Görüşmelere başlanılması için genel kurul toplantısının yapılabilirliğine ilişkin çoğunluk uygulanır. Tüzük değişikliği için karar çoğunluğu toplantıya katılan üyeleri 2/3 nün oyudur.

 

FESİH HALİNDE MAL VARLIĞININ TASFİYE ŞEKLİ

Madde 28- Dernek Genel Kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel Kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre genel kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az 2/3 nün toplantıda hazır bulunmaları gerekmektedir. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde üyeler tüzüğün 13.maddesine göre ikinci toplantıya çağırır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebi ile toplantının ertelenmesi durumunda ikincide çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Derneğin feshi yönetim kurulu tarafından yazı ile beş gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir. Fesih kararı ile birlikte, derneğin mal varlığı Keşan Belediyesine devredilir. Tavsiye ve intikal üç kişilik tasfiye kurulu tarafından mahallin en büyük mülki amirliğin emirleri doğrultusunda yapılır.

 

TÜRK MEDENİ KANUNU UYGULAMASI

Madde 29- Dernek Tüzüğünde hüküm bulunmayan durumlarda Dernekler Kanunu, bu kanunda da hüküm bulunmayan hallerde Türk Medeni Kanunu’nun hükümleri uygulanır.

 

TÜZÜĞÜN NE ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLECEĞİ

Madde 30- Tüzük değişikliği Genel Kurul kararı ile yapılabilir.

Genel Kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel Kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

 

BORÇLANMA ŞEKLİ

Madde 31- Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.